Barion Pixel
menu

Béke Sztúpa  A 316 méter magas Világosvár hegyről néz a Balatonra a zalaszántói Béke Sztúpa, mely 30 méter magas és 24 méter széles. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája.

Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a Sztúpa belsejében.
A Buddha szobor Dél-Koreából származik.

A Sztúpa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét is jelképezi.
A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe. 

A magyarországi Buddhista Béke-Szentély Alapítvány elnökének, Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére jött létre ez a szentély, amelyhez jelentős segítséget nyújtottak a tibeti buddhista szerzetesek.


A Békeszentély építése nem valósulhatott volna meg Zalaszántó Önkormányzati Képviselő-testülete, a falu lakossága és a Balatonfelvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság megértő támogatása nélkül. Az építkezés összköltsége kb. 40 millió Ft volt. Ezt az összeget a Dél-Koreából érkező nagyvonalú, köszönetet érdemlő pénzügyi támogatás, valamint sok európai adakozás révén lehetett előteremteni.
Magyar építészek és egy magyar kivitelezők munkája. Osztrák köz- és magán támogatások segítségével 1992. márciusától szeptember végéig tartott az építkezés.
 Őszentsége, a XIV. Dalai Láma, Tenzin Gyatso, 1993. június 17-én ünnepélyes keretek között, nagy örömmel szentelte fel a Béke Sztúpát. 

A Béke-Szentély Alapítvány elnökének, Tiszteletreméltó Bop Jon Sunimnek kérésére Őszentsége Drikung Kyabgon Chetsang Rinpoche 2004-ben kinevezte Tiszteletreméltó Lama Konchok Lhundupot és Tiszteletreméltó Lama Konchok Jigmetet rezidens dharma-
tanítóknak a zalaszántói Béke Sztúpához.


Őszentsége Drikung Kyabgon Chetsang Rinpoche, 2007. április 21-én felszentelte a felújított Sztúpát, majd ezt követően tanításokat adott 1 héten keresztül.Emberi Jogok Parkjában álló
Béke Sztúpa
árasszon mindent átható,
békeszerető gondolkodást
az egész világba!